گفت و گوی تلفنی با یاسر شیخی یگانه برای آژانس تحلیلی خبری هنر را اینجا و یا در ادامه بخوانید.
پس از اتفاقهای اخیر که در تئاتر کشورمان پیش از آغاز جشنواره تئاتر فجر رخ داده است بسیاری از هنرمندان این عرصه نگرانی خود را از این رخدادها اعلام کردهاند. بدین روی پای صحبتهای حسین پاکدل کارگردان تئاتر نشستهایم که در جشنواره تئاتر فجر امسال با نمایش «حضرت والا» حضور دارد. وی در مورد ابراز نظر در مورد کارهای حاضر در جشنواره گفت: تئاتر هنری است زنده و بایستی حیاتاش را ببینیم و بعد قضاوت کنیم. آنچه در جدول هست بضاعت تئاتر ایران است. چون خودم جزء شورا بودهام فقط می توانم بگویم در بخش چشم انداز آثاری که حضور دارد تئاتر ایران را نمایندگی نمیکند، در بخشهای دیگر هم باید کارها را ببینم و بعد نظر بدهم.
پاکدل در مورد کنار رفتن نمایش «هامون بازها» از جشنواره فجر ابراز داشت: مدیران تئاتر مصلحت تئاتر را در نظر نمیگیرند آقای رحمانیان جزء بزرگان تئاتر ایران است و باید از ایشان حمایت شود حمایت کردن از کارهایی که چیزی برای گفتن ندارند را نمیتوان حمایت از تئاتر نامید، مدیران متعددی آمدهاند و رفتهاند اما این هنرمندان بودهاند همیشه جایگاه خود را حفظ کردهاند مدیران کنونی نتوانستهاند چتر حمایتی مناسبی بر سر تئاتر ایران بگسترانند.
کارگردان نمایش حضرت والا در مورد اثرات حذف یک کار نمایشی میگوید: برای این دوستان ساده است که کاری حذف شود و نمیدانند این زحمات هنرمند است که دارد حذف میشود، هزینهی زیادی بر کارگردان و گروهش تحمیل میشود و از نظر امنیت روانی و مالی و... اینها انباشتگی ایجاد میکند و بعد خطرناک میشود. از نظر من رحمانیان از بسیاری از مدیران کنونی برای تئاتر دلسوز تر است.
وی در مورد مقررات و قوانین حاکم بر تئاتر کشور اظهار داشت: بچههای تئاتر بر خلاف مقررات عمل نمیکنند ، خط قرمزها مشخص است ولی هر روز ساز تازهای نواخته میشود و این که انتظار رود هنرمند خودش را با هر شرایط و با هر سازی وقف بدهد اصلا عادلانه نیست، کار تئاتر کار پر زحمتی است کسی نمیآید گروهی را بیاورد و خط قرمزها را بشکند و زحمتها را به هدر بدهد، این تنشها را در ضعف مدیریت میبینم.
پاکدل اعتقاد دارد محدودیت برای هنرمند معنا ندارد و ایجاد آن را هم درست نمیداند و میافزاید: هنرمند خلاق است و باید راهی برای بیان محصول خود بیابد ولی اگر جلوی چشم شما را بگیرند برای اینکه خلاق شوید اصلا نمیتواند منطقی باشد، رحمانیان بایستی کار کند ایشان بجز نوشتن و کارگردانی و ساختن تئاتر کار دیگری نمیداند انتظار نداریم که رحمانیان برود تجارت و یا کار دیگری بکند مدیرهای تئاتر وظیفه دارند وضعیتی را برای هنرمند به وجود آورند تا بتواند فعالیت هنری خود را دنبال کند.
این کارگردان در پایان صحبت هایش، در مورد نمایش «حضرتوالا» و تفاوت اجرای عمومی و اجرا در جشنواره گفت: نمایش حضرتوالا تا کنون با 52 اجرای عمومی انعکاس خوبی داشته است، نقدهای خوبی نوشته شد و به عنوان یک اثر نمایشی تاثیر خودش را گذاشته است، جشنواره نور بیشتری بر اثر می تاباند مخاطبان جشنواره متخصص ترند و با نگاه ویژهای اثر را دنبال میکنند، هنرمندان خبرنگاران و مهمانان هم نگاه ویژهای دارند و به همین سبب اجرای جشنواره اجرایی ویژه خواهد بود. مانند این است که کتابی را مدت ها در قفسه نگهداری کنی و بعد آن را وارد ویترین کتاب فروشی کنی...